Some avatars flickering in large bunch

Same issue today riding with Coco on Apple TV. Need a strobe light warning :slight_smile:

Yes, on Apple TV 4K it’s almost seizure inducing being towards the back of a group.

same here on the AHDR Bacon Rolls ride using AppleTV. It was okay when the bunch was strung out but at certain points when the group would “blob up” the flickering of other riders around me was unbearable. Other riders in the group were also mentioning it happening to them.

I am going to try and get a subscription credit until this problem is sorted out, as bunch rides are just way to painful a visual experience at the moment.

I’ve been getting this on a PC at times. Restarting Zwift fixes the issue.

Windows 11, RTX3080, AMD 3900x, latest drivers.

Your problem will probably be due to high frame rates, like this: new launcher

If so, there’s a workaround here: New launcher (1.0.51) causing stutter on Windows systems - #49 by Dave_ZPCMR

Not sure I’d consider 40fps in a blob on my potato pc high tho :slight_smile:

Different issue then, apologies.

Thanks for suggestion tho.

The rider flickering has been going on for a month or so, and I see it really bad in large groups on AppleTV. It is borderline unbearable from a visual perspective. Also notice lots of flickering on the mini map. Any updates on this? Really avoiding large group rides now.

1 Like

I don’t see any flickering on my Apple TV in large rides.

Which model of Apple TV and OS do you have? I have the first-gen 4K model (2017) and tvOS 15.1.

I have the same setup; when I´m in the big blob in really BIG events the flickering is terrible. Avatars around me keep appearing and disappearing individually and randomly in a very fast frequency. It gets better when the blob gets smaller. “Small” groups of about 200 participants are no problem, but the “Ride with Reggie” for example with about 2000 participants was terrible till the pack was sorted.

1 Like

I assume those are events bigger than 100 riders and you are at the back of the pack. My thinking is that is because Zwift only draw 100 riders and the focus is on those infront of you then Zwift draw and erase the riders next to you as they become part or leave the 100 rider group.

Zwift used to draw riders in a radius around you so you would always see those around you even if it was 1000 riders. I prefer that method. But due to limitations of some devices it has been scaled down.

1 Like

That´s for sure, but my wife was in the same event with her Windows PC riding along in the same blob, she had no flickering at all. It was a HUGE contrast.

She is on the superior device. LOL. Just kidding.

What sepp was describing is exactly what I see. I have a video I sent to support. I get for sure that AppleTv (first gen 4k) is limited, but at the same time, it was fine until an update a month ago or so. Usually, you need to be towards the back of a big group. Also, I noticed the dots on the mini map are flickering in the same area. I don’t see why it couldn’t be optimized… It could be the riders are ‘behind me’ (ever so slightly so you still see them) so they are being dropped for performance reasons. Not really sure, but man it is nauseating. I don’t see it mentioned much here in forums but in game chat it seems very pervasive. I mean, can someone at zwift hq jump on a large c group with AppleTv, drift to the back of the group? Maybe time to go to a PC.

1 Like

I did another Neokyo Badge Hunt ride this morning. Biggest one yet for me, with 860 riders. No flickering whatsoever.

I’m not posting this to be unhelpful - quite the opposite. I’m trying to figure out why some people get this problem and I don’t.

Do those with flickering always force-close the Zwift app after each ride so that each ride is a fresh instance?

You might want to join today’s group ride with Mark Cavendish at 6 pm CET - I’m pretty sure the first ten or so minutes will be awful :woozy_face:

Btw: I do force quit Zwift on ATV every time, so that can’t be the problem. And I use ATV solely for Zwift.

Haha - as predicted, it was just awful in the big front pack around Mark. I stopped after 5 minutes, let myself fall back to the very back of the pack and rode with them - no more flickering.

Edit: Then I logged out on ATV and logged back in on iPhone SE per late join - no flickering at all in the big blob.

In the Cav ride I noticed big chunks of the ‘100 nearest riders’ group disappearing and reappearing intermittently. Not seen this behaviour for a few years,
even in hugely popular events like this one. I assume it was due to high CPU load, made even higher due to the event being on Makuri Islands. Might not be related to the issue in this thread of course, but I thought I’d mention it.

2 Likes