Could not find required data files

Zwift does not start. There is an error message, which says “Could not find required data files. Closing application now.”. What can I do?

Suggestion: If you are on a Windows PC, check the health of your hard drive. I had a similar error only to find out my hard drive was failing.
I re-mapped the “Documents” folder and it worked again…then there’s the trouble of swapping out a HD.

Yes, it is a Windows machine. SSD works fine. How to re-map that folder?

I had to Google it. I’m sure my explanation would be less effective than what you can find with Google.

Remapped the documents folder but it didn’t help. I also tried to run Zwift as administrator. No change.

[12:23:01] Log Time: 12:23:01 2020-03-29

[12:23:01] Game Version: 1.0.48306

[12:23:01] Config:       Shipping

[12:23:01] Launcher Version : 1.0.50

[12:23:01] Loading WAD file 'assets/global.wad' with file.

[12:23:01] ERROR: Could not load wad file: assets/global.wad

[12:23:01] Loading WAD file 'assets/environment/ground/textures.wad' with file.

[12:23:01] ERROR: Could not load wad file: assets/environment/ground/textures.wad

[12:23:01] Loading WAD file 'assets/UI/WhiteOrangeTheme/WhiteOrangeTheme.wad' with file.

[12:23:01] ERROR: Could not load wad file: assets/UI/WhiteOrangeTheme/WhiteOrangeTheme.wad

[12:23:01] Loading WAD file 'assets/UI/minimap/minimap.wad' with file.

[12:23:01] ERROR: Could not load wad file: assets/UI/minimap/minimap.wad

[12:23:01] Loading WAD file 'assets/UI/WhiteOrangeTheme/Scotty/Scotty.wad' with file.

[12:23:01] ERROR: Could not load wad file: assets/UI/WhiteOrangeTheme/Scotty/Scotty.wad

[12:23:01] Loading WAD file 'assets/UI/layouts/layouts.wad' with file.

[12:23:01] ERROR: Could not load wad file: assets/UI/layouts/layouts.wad

[12:23:01] Loading WAD file 'assets/Environment/GrassTextures/GrassTextures.wad' with file.

[12:23:01] ERROR: Could not load wad file: assets/Environment/GrassTextures/GrassTextures.wad

[12:23:01] Successful audio init!

[12:23:01] Loaded audio banks

[12:23:01] Initializing graphics window of size 0 x 0

[12:23:01] Attached Monitors:


[12:23:01] monitor found at: 0,0


[12:23:01] GFX_Initialize: GL_version = 3.1.13586 Compatibility Profile Context FireGL 20.1.2 26.20.15011.10003

[12:23:01]                 GL_vendor = ATI Technologies Inc.

[12:23:01]                 GL_render = Radeon Pro 580

[12:23:01] Checking Extensions

[12:23:01] Loading Shader Blur

[12:23:01] ERROR: Missing Vertex Shader asset data/shaders/Final/Blur.vsh

[12:23:01] Calculating Graphics Score

[12:23:01] GFX: Found a vendor/model match for RADEON PRO 580

[12:23:01] Initializing Render Targets

[12:23:01] Initializing Texture Systems

[12:23:01] Calling initialize_zwift_network()

[12:23:01] NETCLIENT:[INFO] CNL 2.5.0

[12:23:01] NETCLIENT:[INFO] Machine Id: 1-91e1a8b3-74bd-4402-b9f1-c7cb04863de3

[12:23:01] Suceeded initializing graphics

[12:23:01] Loading Shader GFXDRAW_NoTexture

[12:23:01] ERROR: Missing Vertex Shader asset data/shaders/Final/GFXDRAW_NoTexture.vsh

[12:23:01] Loading Shader GFXDRAW_Textured

[12:23:01] ERROR: Missing Vertex Shader asset data/shaders/Final/GFXDRAW_Textured.vsh

[12:23:01] Loading Shader GFXDRAW_Textured_Simple

[12:23:01] ERROR: Missing Vertex Shader asset data/shaders/Final/GFXDRAW_Textured_Simple.vsh

[12:23:01] Loading Shader GFXDRAW_Textured_GammaCorrect

[12:23:01] ERROR: Missing Vertex Shader asset data/shaders/Final/GFXDRAW_Textured_GammaCorrect.vsh

[12:23:01] Loading WAD file 'assets/fonts/font.wad' with file.

[12:23:01] ERROR: Could not load wad file: assets/fonts/font.wad

[12:23:01] Using ultra graphics profile

[12:23:01] > res 1920x1080(0x)

[12:23:01] Changed resolution to 1920 x 1080  ( NO MSAA )


[12:23:01] > sres 2048x2048

[12:23:01] Changed shadow resolution to 2048 x 2048


[12:23:01] Syntax Error.  USAGE: set VARNAME=VALUE

[12:23:01] Type 'listvars' for list of tweakable variables

[12:23:01] Unknown command "aniso 4"

[12:23:01] > set gSSAO=1

[12:23:01] > set gFXAA=1

[12:23:01] > 

[12:23:01] Syntax Error.  USAGE: set VARNAME=VALUE

[12:23:01] Type 'listvars' for list of tweakable variables

[12:23:01] OpenGL 3.1.13586 Compatibility Profile Context FireGL 20.1.2 26.20.15011.10003 initialized

[12:23:01] Graphics Vendor: ATI Technologies Inc.

[12:23:01] Graphics Renderer: Radeon Pro 580

[12:23:01] RAM: 40GB

[12:23:01] CPU: Intel(R) Core(TM) i7-7700K CPU @ 4.20GHz

[12:23:01] ANT  : ANT USB receiver NOT found

[12:23:01] Loading WAD file 'assets/UI/Achievements/goals.wad' with file.

[12:23:01] ERROR: Could not load wad file: assets/UI/Achievements/goals.wad

[12:23:01] Loading WAD file 'assets/UI/Achievements/achievements.wad' with file.

[12:23:01] ERROR: Could not load wad file: assets/UI/Achievements/achievements.wad

[12:23:01] Streamer: ERROR: #3 Loading XML file "C:\Users\kayki\Documents\Zwift\Zwift_StreamingFiles_ver_cur.xml"!

[12:23:01] Streamer: ERROR: #3 Loading XML file "C:\Users\kayki\Documents\Zwift\Zwift_StreamingFiles_ver_cur.xml"!

[12:23:01] Streamer: ERROR: #3 Loading XML file "C:\Users\kayki\Documents\Zwift\Zwift_StreamingFiles_ver_cur.xml"!

[12:23:01] Registered segment 1 with hash id 888000

[12:23:01] Registered segment 2 with hash id 888001

[12:23:01] Registered segment 3 with hash id 888002

[12:23:01] Registered segment 4 with hash id 888003

[12:23:01] Registered segment 5 with hash id 888004

[12:23:01] Loading Shader GFXDRAW_Textured_ExtAlpha

[12:23:01] ERROR: Missing Vertex Shader asset data/shaders/Final/GFXDRAW_Textured_ExtAlpha.vsh

[12:23:01] Loading Shader SimpleShader

[12:23:01] ERROR: Missing Vertex Shader asset data/shaders/Final/SimpleShader.vsh

[12:23:01] Loading Shader gde_nolighting

[12:23:01] ERROR: Missing Vertex Shader asset data/shaders/Final/gde_nolighting.vsh

[12:23:01] Loading Shader shadowmap

[12:23:01] ERROR: Missing Vertex Shader asset data/shaders/Final/shadowmap.vsh

[12:23:01] Loading Shader shadowmap_instanced

[12:23:01] ERROR: Missing Vertex Shader asset data/shaders/Final/shadowmap_instanced.vsh

[12:23:01] Loading Shader Glossy_shadowmapped

[12:23:01] ERROR: Missing Vertex Shader asset data/shaders/Final/Glossy_shadowmapped.vsh

[12:23:01] Loading Shader Road

[12:23:01] ERROR: Missing Vertex Shader asset data/shaders/Final/Road.vsh

[12:23:01] Loading Shader RoadAccessory

[12:23:01] ERROR: Missing Vertex Shader asset data/shaders/Final/RoadAccessory.vsh

[12:23:01] Loading Shader RoadWet

[12:23:01] ERROR: Missing Vertex Shader asset data/shaders/Final/RoadWet.vsh

[12:23:01] Loading Shader HeatHaze

[12:23:01] ERROR: Missing Vertex Shader asset data/shaders/Final/HeatHaze.vsh

[12:23:01] Loading Shader CausticPass

[12:23:01] ERROR: Missing Vertex Shader asset data/shaders/Final/CausticPass.vsh

[12:23:01] Loading Shader crepuscular

[12:23:01] ERROR: Missing Vertex Shader asset data/shaders/Final/crepuscular.vsh

[12:23:01] Loading Shader SSR

[12:23:01] ERROR: Missing Vertex Shader asset data/shaders/Final/SSR.vsh

[12:23:01] Loading Shader beam

[12:23:01] ERROR: Missing Vertex Shader asset data/shaders/Final/beam.vsh

[12:23:01] Loading Shader beam_inside

[12:23:01] ERROR: Missing Vertex Shader asset data/shaders/Final/beam_inside.vsh

[12:23:01] Loading Shader defaultWorld

[12:23:01] ERROR: Missing Vertex Shader asset data/shaders/Final/defaultWorld.vsh

[12:23:01] Loading Shader defaultWorldAO

[12:23:01] ERROR: Missing Vertex Shader asset data/shaders/Final/defaultWorldAO.vsh

[12:23:01] Loading Shader defaultWorldBillboard

[12:23:01] ERROR: Missing Vertex Shader asset data/shaders/Final/defaultWorldBillboard.vsh

[12:23:01] Loading Shader defaultWorldPhong

[12:23:01] ERROR: Missing Vertex Shader asset data/shaders/Final/defaultWorldPhong.vsh

[12:23:01] Loading Shader defaultWorldSimple

[12:23:01] ERROR: Missing Vertex Shader asset data/shaders/Final/defaultWorldSimple.vsh

[12:23:01] Loading Shader Hologram

[12:23:01] ERROR: Missing Vertex Shader asset data/shaders/Final/Hologram.vsh

[12:23:01] Loading Shader RainbowHologram

[12:23:01] ERROR: Missing Vertex Shader asset data/shaders/Final/RainbowHologram.vsh

[12:23:01] Loading Shader Glossy_locked

[12:23:01] ERROR: Missing Vertex Shader asset data/shaders/Final/Glossy_locked.vsh

[12:23:01] Loading Shader londonTerrainShader

[12:23:01] ERROR: Missing Vertex Shader asset data/shaders/Final/londonTerrainShader.vsh

[12:23:01] Loading Shader londonTerrainShader_HeightMap

[12:23:01] ERROR: Missing Vertex Shader asset data/shaders/Final/londonTerrainShader_HeightMap.vsh

[12:23:01] Loading Shader innsbruckTerrainShader_HeightMap

[12:23:01] ERROR: Missing Vertex Shader asset data/shaders/Final/innsbruckTerrainShader_HeightMap.vsh

[12:23:01] Loading Shader innsbruckTerrainShader

[12:23:01] ERROR: Missing Vertex Shader asset data/shaders/Final/innsbruckTerrainShader.vsh

[12:23:01] Loading Shader bolognaTerrainShader_HeightMap

[12:23:01] ERROR: Missing Vertex Shader asset data/shaders/Final/bolognaTerrainShader_HeightMap.vsh

[12:23:01] Loading Shader bolognaTerrainShader

[12:23:01] ERROR: Missing Vertex Shader asset data/shaders/Final/bolognaTerrainShader.vsh

[12:23:01] Loading Shader yorkshireTerrainShader

[12:23:01] ERROR: Missing Vertex Shader asset data/shaders/Final/yorkshireTerrainShader.vsh

[12:23:01] Loading Shader yorkshireTerrainShader_HeightMap

[12:23:01] ERROR: Missing Vertex Shader asset data/shaders/Final/yorkshireTerrainShader_HeightMap.vsh

[12:23:01] Loading Shader richmondTerrainShader

[12:23:01] ERROR: Missing Vertex Shader asset data/shaders/Final/richmondTerrainShader.vsh

[12:23:01] Loading Shader richmondTerrainShader_HeightMap

[12:23:01] ERROR: Missing Vertex Shader asset data/shaders/Final/richmondTerrainShader_HeightMap.vsh

[12:23:01] Loading Shader WorkoutHologramPortal

[12:23:01] ERROR: Missing Vertex Shader asset data/shaders/Final/WorkoutHologramPortal.vsh

[12:23:01] Loading Shader WorkoutHologramPortalRing

[12:23:01] ERROR: Missing Vertex Shader asset data/shaders/Final/WorkoutHologramPortalRing.vsh

[12:23:01] Loading Shader FinalCopy

[12:23:01] ERROR: Missing Vertex Shader asset data/shaders/Final/FinalCopy.vsh

[12:23:01] Loading Shader defaultWorld_Terrain

[12:23:01] ERROR: Missing Vertex Shader asset data/shaders/Final/defaultWorld_Terrain.vsh

[12:23:01] Loading Shader defaultWorld_TerrainHeightMap

[12:23:01] ERROR: Missing Vertex Shader asset data/shaders/Final/defaultWorld_TerrainHeightMap.vsh

[12:23:01] Loading Shader shadowmap_TerrainHeightMap

[12:23:01] ERROR: Missing Vertex Shader asset data/shaders/Final/shadowmap_TerrainHeightMap.vsh

[12:23:01] Disabling heightmap shaders

[12:23:01] Loading Shader defaultWorld_instanced

[12:23:01] ERROR: Missing Vertex Shader asset data/shaders/Final/defaultWorld_instanced.vsh

[12:23:01] Loading Shader defaultWorld_notShadowed_instanced

[12:23:01] ERROR: Missing Vertex Shader asset data/shaders/Final/defaultWorld_notShadowed_instanced.vsh

[12:23:01] Loading Shader defaultWorld_instanced_TerrainHeightMap

[12:23:01] ERROR: Missing Vertex Shader asset data/shaders/Final/defaultWorld_instanced_TerrainHeightMap.vsh

[12:23:01] Loading Shader defaultWorld2Layer

[12:23:01] ERROR: Missing Vertex Shader asset data/shaders/Final/defaultWorld2Layer.vsh

[12:23:01] Loading Shader defaultWorld2Layer_instanced

[12:23:01] ERROR: Missing Vertex Shader asset data/shaders/Final/defaultWorld2Layer_instanced.vsh

[12:23:01] Loading Shader accessory_instanced

[12:23:01] ERROR: Missing Vertex Shader asset data/shaders/Final/accessory_instanced.vsh

[12:23:01] Loading Shader defaultWorld_notShadowed

[12:23:01] ERROR: Missing Vertex Shader asset data/shaders/Final/defaultWorld_notShadowed.vsh

[12:23:03] ANT DONGLE NOT CONNECTED

[12:23:03] ANT  : Setting network key on network 0...

[12:23:04] ANT  : Setting network key on network 1...

[12:23:04] ANT  : Setting network key on network 2...

These files do exist. I tried to reinstall Zwift. Same problem.

I’m having the same issue…
Zwift worked fine yesterday.
It went to update this evening. Finally updated. then I started to get that pop up
“could not find required data files…”
I’ve uninstalled, and reinstalled… same issue…

I think I’ve found the solution! I had to move Zwift to an external drive and than Launch it from there. (I had this issue on a bootcamped Mac)

The steps I followed:

  1. Open Task Manager and end the process “Zwift Launcher (32 bit)” - mine was usually near the bottom
  2. Plug in your external drive and move the whole “Zwift” folder from “Program Files (x86)” to your drive
  3. Delete the files on your computer drive - you won’t need them anymore
  4. On your external drive navigate to “Zwift” and open “ZwiftLauncher” and it should work now.
  5. I also created a shortcut to ZwiftLauncher on my desktop but that’s optional.

Hope it helps!

2 Likes

Wow … that worked for me too … I even tried moving it to c:\Zwift and that didn’t work … really did imagine sticking it on an external drive would help at all!?

Come on zwift … what on earth is going on with this?

In case any of you do not have access to an external drive or are running into performance issues due to external hard drive bottlenecks, another solution is to create a virtual disk, install Zwift on it and run it from there. I personally implemented it and it has been working flawlessly.